diumenge, 29 d’abril del 2012

CARQUINYOLIS


Dons encara que no ho creieu, fins fa poc,jo no havia  provat mai els carquinyolis. Es que els fruits secs m’enfarfeguen una mica i sempre creía que no m’agradarien. Però  per el repte del Memòries d’una cuinera d’aquest mes, ens proposaven fer carquinyolis i vaig pensar que era la ocasió per fer-ne a casa i provar-los.
La veritat, els vaig trobar prou fàcils de fer i em varen agradar força.
Els vaig fer per Setmana Santa i quan vaig anar a fer les fotos…ja no en quedava ni un !!!! Deu ser que varen quedar bons,no?... jeje.
El cas es que avui n’he fet una altre vegada, però  m’ha passat el següent: resulta que quan tenia la pasta feta i havia de posar-hi les ametlles...va i en poso de torrades i amb pell !!!!. Quan m’he donat conte, ja estaven barrejades. Dons bé, carquinyolis d’ametlles torrades….jaja
I estan molt bons… amb aquest gotet de moscatell !!!!
La recepta la vaig veure al bloc de la Cristina deBufet de postres.
Anem al tema.

La propera,prometo una foto millor...

Ingredients :
-100 grs.de sucre.
-1 ou.
.150 grs. De farina.
-8 grs. De llevat químic.
-Una mica de pell de llimona ratllada. (opcional)
-Una mica de canyella. (opcional)
-100 grs. d’ametlles crues amb pell. (en el meu cas torrades amb pell).
-1 ou (per pintar).
Batre els ous amb el sucre fins a tenir una crema esponjosa.
Afegim la pell de llimona i la canyella i seguidament i a poc a poc,la farina amb el llevat. Remenem fins que tinguem una massa compacta.
Treballar amb les mans untades amb una mica d’oli.
Afegim les ametlles sense pelar.
Dividir  la massa en dues parts i fer dues tires d’uns 3 cm. d’amplada per 1 d’alçada. Pintem amb el rovell de  l’ou.
Posar al forn, a 180ºC uns 20-25 min. Quan estiguin daurats, treure  del forn, tallar al biaix , tornar a posar al forn uns 5 min. mes, per que s’acabin de daurar.




Espero que us agradi i...... Caprofiti !!!!!



  

diumenge, 22 d’abril del 2012

BUNYOLS DE CREMA (SANT JORDI 2012)


Després de tantes celebracions i tants pastissos d’aquets darrers dies, em permetreu que per Sant Jordi, no en faci cap.
He fet uns bunyols de crema, que crec que ja son els últims que faig aquest any... i com d’aspecte son iguals que els de vent, dons els he decorat amb la crema que he fet servir per fer la massa i al posar les maduixes ha quedat en forma de senyera. A que també serveix per aquest fantàstic dia que viurem demà a tot Catalunya i cada vegada a mes llocs del món... ?
Espero que demà totes vosaltres rebeu una rosa i tots vosaltres un llibre. Encara que, amb franquesa, a mi també m’agrada rebre un llibre, a part de la rosa,eh? A vosaltres no?
Be, també felicitar des de aquí a tots els Jordis i Jorgines... i jo vull felicitar especialment a la “tieta” que demà fa anys !!
Anem al tema.


La recepta dels bunyols la trobareu aquí.
Per fer la crema pastissera:
-1/2 l. de llet.
-125 grs. De sucre.
-4 rovells d’ou.
-50 grs. De « maizena ».
-1 cull. petita de vainilla en pols
-Pell de llimona.
-1/2 branca de canyella.
Posem al foc la llet amb la pell de llimona, la canyella i la vainilla en pols.
Mentre, remenem els rovells amb el sucre fins que s’integri tot be. Fer-ho amb cullera de fusta.
Afegir la Maizena  i remenar bé perquè també s’integri.
Quan la llet arrenqui el bull, treure del foc i amb l’ajut d’un colador la anem afegint a la barreja dels ous. Primer nomes en tirem una mica, de llet i ho remenem bé. Desprès ja podem posar el resta  de cop.
Tornem a posar al foc el pot i anem remenant fins que espessi. Aixó ho farem amb una barnilla manual. En quan fa el primer puf, ho retirem del foc i remenem enèrgicament  perquè no faci grumolls.


Com surt molta crema amb aquestes mides, si només hem de fer els bunyols amb la meitat de tot, en tenim prou.
Quan fem els bunyols només hem de incorporar 5 cullerades de la crema a la
Barreja  i ja veureu quins bunyols mes bons que us queden.  



Amb aquesta recepta aprofito a participar a la primera convocatòria de la Marina de Tapa’t de tapes i la Clara de Quins fogons al repte  Enfogona’t.
Que tingueu molt d’èxit amb aquesta iniciativa i a veure quina serà la pròxima...





Espero que us agradi i…..Caprofiti !!!!!






dimecres, 18 d’abril del 2012

PASTIS DE XOCOLATA ( 1 aniversari del bloc)

El 14 d’Abril de l’any passat vaig començar una nova aventura  a la meva vida.
Per “culpa” de la Glòria i amb l’ajut del Josep, del Café de Nit, va començar a caminar Caprofiti, Tot i que em feia molta il·lusió l’aniversari del bloc, podreu comprendre que ha estat impossible celebrar-ho el mateix dia.
Però mai es tard i avui he fet aquest pastis de xocolata ( no podia ser d’altre manera...) per bufar l’espelma del primer aniversari.

L’any que bé la “liaré” grossa, que ja veieu que a mi no em costa gens...jeje.
Bé, ara de veritat. A estat un any en el que he conegut gent nova, tant personalment, com virtualment.

No se si casi 130 seguidors que han donat la cara son molts o pocs. Per mi son una barbaritat. No m’ho hauria imaginat mai.
Moltes visites, cada vegada mes comentaris...
I els anònims ??? Que se que en sou uns quants,eh !!!!

Moltes gràcies a tots. Família (que aguanten les meves « neures> blogueres…) amics, coneguts i anònims.

La Isabel R. ( molts ànims, Isa...), que se que cada diumenge em visita. La Sole, que si no publico en dos dies em renya....la Esther i les seves germanes, que se que els hi agrada el que faig...la Lidia, que només rondina de que publico i publico però no “cata” res...les noies del mercat... i molta mes gent que pasa en silenci, que en algun moment em diuen que han cuinat això o allò.
I als “bloguerus”??? Que us puc dir ? Que sou una colla de gent fantàstica, que he conegut a gent molt maca. Com es normal, amb uns he fet mes amistat que amb els altres, però sempre, amb els vostres comentaris, feu que això segueixi, espero que per molt de temps.
Un cop mes gràcies a tots !!!!

Anem al tema.


Ingredients:
-200 grs. de xocolata amb un 70 % de cacau.
-200 grs. de mantega.
- 4 ous.
-150 g. de sucre.
-100 grs. de farina.

Fonem el xocolata al microones  anat remenant perquè no es cremi.
Barregem la mantega tallada a trossets petits i remenem fins a tenir una textura llisa.
Separem les clares dels rovells. Batre els rovells amb el sucre i afegim la barreja de xocolata.
Muntar les clares a punt de neu i incorporar-les amb comte que no s’abaixin.
Afegir la farina a poc a poc i anar remenant amb comte.
Aboquem la barreja en un motlle untat amb mantega i un paper vegetal al fons.
Coure al forn uns 20 o 25 min. (varia segons el forn) a 180ºC.
Deixar refredar sobre una reixeta i, per servir, decorar amb sucre glaç.

Em permetreu que dediqui aquest pastis a la meva primera seguidora. La Cristina de Bufet de postres. Una gran pastissera de dolços tradicionals.
Bé, el primer va ser el meu fill, autor del nom del bloc, però ja li vaig dedicar la primera entrada... per tant...Cristina, va per tú.

Espero que us agradi i..... Caprofiti !!!!

dilluns, 16 d’abril del 2012

I VA ARRIBAR EL GRAN DIA.....

Dons si. Va arribar el gran dia de celebracions i no se ni per on començar...
Bé. Si que se per on començar : GRACIES !!!!!!
Gràcies a tots els que ens vareu acompanyar en un dia tant especial per nosaltres !!!
Gràcies als que ens vareu ajudar a preparar-ho tot !!!
Nomes paraules d’agraïment a la GRAN família que tenim al voltant nostre i que, si , ja ho se, alguns segur que heu agafat un refredat…jeje, però que vareu aguantar fins que la pluja en ho va permetre.
Encara hem costa expressar amb paraules totes les emocions viscudes...
Família: TOTA, menys els que viuen fora de Barcelona...us varem trobar molt a faltar...
Amics: Que puc dir dels amics...sou “collonuts”.Alguns de vosaltres ja ens vareu acompanyar aquell 11 d’Abril del 87...
Altres, ens heu acompanyat des de fa molts anys...
Moltes gràcies a tots, una vegada mes !!!
I ara, com dic sempre: anem al tema:
Us deixo unes fotos de com va quedar tot preparat i ja aniré penjant algunes de les “cosetes” que vaig fer i que no les tinc encara al bloc,ok?


Totes les fotos son “de prestao”...Moltes gràcies als « reporteros «  voluntaris. Com podeu comprendre, jo no estava per fotos..jeje.


Per els celìacs també ni havia,eh!...




25 de casats i 50 del marit...dons això 250,no? jeje

I els regalets..,direu?
-3 packs smartbox amb diferents estades i sopars...
“Vamos, que nos vamos a poner las botas d’smartbox !!!”.
-Un sopar sorpresa amb la “colla pessigolla”...que no sabem on ens porten.....
-I un sopar degustació amb estada d’una nit al Hotel LES COLS!!!!! A Olot.
“Es que estoy flipando ¡!!!!!!”

S’admeten  idees de com aprofitar les estades varies....(no si val dir que les aprofiteu vosaltres,eh ¡!!)

Ah! M’oblidava de dir-vos que nosaltres ens hem regalat un viatget a Firenze i Venezia... No us sembla molt romàntic...jeje.
I amb passejada en gòndola (regal dels nanos)

Posats a celebrar, el mateix dia 14 feia 1 any del bloc !!!!
Però crec que això es mereix una entrada a part, que encara que sigui amb retard, la faré.


Bé, com podeu veure, no us vaig enganyar quan vaig dir que tenia grans coses a celebrar aquest mes d’Abril....però  poc a poc aniré tornant a la vida normal, que després d’aquets dies “de locos”, ja en tinc ganes.

Si, es veritat,  hem tingut molta feina però us puc assegurar que ha valgut la pena!

Espero que us agradi i..... Caprofiti !!!!

dimecres, 11 d’abril del 2012

ANIVERSARI- 25 ANYS !!

Mireu quin pastís que m’han regalat avui !!!


Sabeu per que?... Dons perquè un 11 d’Abril de fa 25 anys, a les 6 de la tarda i a Santa Maria del Mar…( toma ya...) deia “si, vull “ a l’amor de la meva vida.
La veritat es que han passat volant !.
Com es normal hem passat moments molt bons i alegres i altres una mica mes tristos (però son els que menys...).
Els que em coneixeu sabeu que soc una mica “cabra boja” i com a bona Gèminis, una mica llunàtica. Pobre! El que ha aguantat,oi? Jeje.
Avui no us deixo cap recepta perquè, a part de que ja m’han regalat un pastis fantàstic, tot i que no es comestible, crec que el millor menú el vaig començar a cuinar aquell 11 d’Abril de 1987 i l’ he continuat cuinant cada dia al xup-xup.
Gràcies Rudy per voler ser el meu company de viatge  al llarg de la meva vida, gràcies per deixar-me acompanyar-te en el teu viatge i gràcies per donar-me el millor regal. En Sergi i en Ricard.
Son els millors postres d’aquest menú.

Apa, que avui , de tant “tova” que es l’entrada es desfarà el pastís...

Com us havia dit, aquest mes d’Abril teníem grans coses per celebrar dissabte dia 14 ho farem amb una festassa en família i alguns amics que ja ens van acompanyar aquell dia.
Imagineu-vos quins nervis i quina responsabilitat alimentar a 60 persones !!!!!
A mes a mes , el 14 fa un any del bloc...però ja no se si tindré esma de celebrar res mes..jeje.
Ens veiem el 15 i us ho explico tot...(si he sobreviscut...)

P:D: els que entreu al facebook veureu una foto d’aquell dia.....

Espero que us agradi i Caprofiti !!!!



dilluns, 9 d’abril del 2012

MONA DE FRUITA

Una altre de les mones que he fet ha estat aquesta farcida de trufa i amb la cobertura de fruita.
També ha agradat molt.
Les dues Mones de les fotos junt amb no se quants calçots, 3 Kgs. de carn a la brasa i casi 1 Kg. de Bunyols de Quaresma, es el que ens varem menjar ahir diumenge.
Ens ho varem menjar entre 16 persones, eh!. Però tot i així, deu ni do,no?...

Les figures de xocolata,com us vaig dir, son de la Bombonería Pons.
Les dels mes “ganàpies” son ous farcits de caramels i de...$....jeje, i la de la fillola la teniu mes abaix  …a que es una monada ?...
Anem al tema.


Ingredients:
-6ous.
-180 grs. de sucre.
-180 grs. de farina.
-2 cull. petites de llevat.
Per fer la trufa:
-300 grs. de nata per muntar.
-40 grs. de sucre.
-4 cull. de cacau amarg.
Per decorar:
-50 grs. d’ametlla trossejada.
-1 pot de confitura d’albercoc.
-fruites confitades (en el meu cas, taronja)
-2 fulls de gelatina.
-Ous de xocolata, plomes i pollets.

Fer el pa de pessic baten els 180 grs. de sucre amb els 6 ous fins que faci relleu.
Afegir la farina i el llevat, passats per el sedàs.
Untar un motlle amb mantega, posar un paper al fons. Incorporar la barreja i deixar coure al forn a 180ºC uns 25 min.
Desemmotllar  i deixar refredar sobre una reixeta.
Posar l’ametlla en una safata de forn u deixar que es dori.
També podem fer el crocant barrejant els 50 grs. d’ametlla amb 50 gs. De sucre en un pot i anar remenant fins que agafi color.
Muntar la nata amb el sucre. Quan està casi muntada afegim el cacau en pols i seguim baten a ma, fins que s’incorpori tot el cacau.
Per fer la cobertura, posem la gelatina a remull amb aigua freda. En un cassó, al foc, posem la confitura. Quan s’escalfi afegim la gelatina, remenem bé perquè s’integri i ho colem.
Muntatge:
Tallem el pa de pessic per la meitat. Farcim amb la trufa, tapem i posem les taronges a sobre.
Cobrim  amb la confitura colada. Deixem que regalimi per els costats.
Adornem amb el crocant per els voltants i a sobre posem els ous, les plomes i els pollets.
Us puc assegurar que queda una Mona de pastisseria  i boníssima !!!

Aquest any, a petició del meu fill, la mona de trufa cuita la he fet amb xocolata amb llet i també ha quedat molt bona. La veritat, jo no les tenia totes que la trufa quedes bé, però ja veieu el resultat.




Com podeu imaginar, amb el “follon” de gent, la qualitat de les fotos no es del tot bona, però el que compta es que varem passar un dia fantàstic i ara...fins l’any que be !!!!

Ous de totes les mides....

Aqui teniu la de la fillola del meu marit. Berta, esperem que t’hagi agradat la Mona.
Li he fet la de trufa i yema, que teniu aqui la recepta.


Aquesta es la que li he fet jo...
I auqesta la figura que li hem comprat de xocolata....


Espero que us agradi i..... Caprofiti !!!!!

divendres, 6 d’abril del 2012

MONA DE TRUFA I YEMA

Dons no tenia jo intenció de publicar fins dilluns de Pascua, les mones que haig de fer. Però a “ petició popular” avui publico la Mona de trufa cuita.
La veritat es que es la Mona de l’any passat, però  prometo publicar les fotos de les que faré el diumenge pròxim.
Jo només faig el que es el pastís, perquè  les figures de xocolata les comprem a la Bombonería Pons, al barri de Sants.
Els que sou del barri ja sabeu de que us parlo i els que no la coneixeu, val la pena passar un dia per el C/ Olzinelles, nº 78 i com diuen els de l’APM…”vais a fliparrrrrrr”
Anem al tema.


Ingredients:
-6 ous.
.180 grs. De farina.
-180 grs. De sucre.
-2 cull. petites de Royal.
-400 grs. De nata.
-400 grs. De xocolata de cobertura.
-3 ous i el mateix pes de sucre.
-1 llimona.
-Vainilla en pols.
-50 grs. D’ametlla trossejada i 50 grs. de sucre
-Una figura de xocolata.
-Plomes de colors.
Per fer el pa de pessic, treballem els 6 ous amb els 180 grs. De sucre fins que faci relleu.
Afegim la farina i el llevat, tamisat, i procurant que no s’abaixi la barreja dels ous.
Ho posem en un motlle rodó untat amb mantega i un paper al fons.
Al for a 180ºC uns 25 a 30 min. (Sempre depèn del forn).
Quan es cuit, desemmotllar i deixar refredar en una reixeta.
Per fer la trufa cuita posem els 400 grs. De nata en un casso al foc. Just quan vagi a arrencar el bull, retirem i incorporem els 400 grs. de xocolata trossejada. Remenem bé fins que s’incorpori i deixem a la nevera fins que agafi consistència.
Per fer la yema blana :
Em de tenir el mateix  pes d’ous que de sucre. Els ous els hem de pesar amb closca.
En un casso remenem els ous i el sucre,  una cull. petita de vainilla en pols i unes gotetes de suc de llimona.
Posar al foc i anar remenant fins que faci el primer xup.
En aquell moment treure del foc i abocar sobre el marbre, per que es refredi ràpid.
Quan es fred recollir i posar en un taper. La yema blana la podem tenir feta del dia abans i es conserva uns quants dies.
Per fer el crocant:
Els 50 grs. De sucre I els d’ametlla a trossets en un casso al foc, remenant fins que agafi color. Posar a refredar sobre el marbre i reservar.
Muntatge:
Tallar el pa de pessic per la meitat i posar una capa de trufa cuita.
Tapar amb l’altre part de pa de pessic. A sobre, una capa de yema blana i al voltant, trufa cuita.  La podem decorar amb el crocant o fent unes ratlles amb una pinta.
A sobre la yema posarem la decoració de la figura de xocolata, els pollets i les plomes…..o el que vosaltres vulgueu.
No son les millors fotos que tinc, però com us he dit, prometo publicar les d'aquest any que procurarem que siguin mes maques !!!


Espero que us agradi i….. Caprofiti !!!!!

dimarts, 3 d’abril del 2012

ARRÒS AMB CARABINEROS

Avui es la primera entrada del mes d’Abril i tal com us vaig explicar tenim coses per celebrar.
Es l’aniversari del meu marit.
Però no un aniversari qualsevol, no. Es un aniversari d’aquells que dius…CARAM QUIN ANIVERSARI !!!!
Ara que no hem sent, us diré que no aparenta l’edat que té. Si,si... es conserva prou be…jeje.
D’aquí a uns dies fem la celebració grossa, però avui li he fet per dinar el que més li agrada del món. Arròs. Un arròs amb sèpia i carabineros que li ha agradat molt. Si mes no, se’n ha menjat dos plats. Els nois també han repetit. Per tant…un èxit !!.
I no podia faltar bufar les espelmes i que millor que un tortell de nata i trufa (que també es el que mes li agrada,de postres.)
Anem al tema.


Ingredients: (per 4 persones)
-600 grs. D’arròs.
-4 carabineros.
-1 sèpia (amb la bossa de la salsa).
-3 cull. grans de tomàquet fregit.
-1 all i julivert, ben picat.
-Oli I sal.
-1,5 l. d’aigua.

En una paella posar a coure la sèpia tallada a trossets, amb un rajolinet oli.
Quan està  feta la retirem de la paella i posem una mica d’oli i afegim els carabineros. Com son molt grossos jo els hi separo el cap del cos. Marcar-los una mica. Aixafar els caps perquè  treguin tota la substància. Retirar les cues del foc i afegir l’all i el julivert, la bossa de la sèpia i el tomàquet.
Deixar que es cuini tot junt una mica. Afegim una mica d’aigua i deixem que es redueixi.
Tindrem un pot amb l’aigua al foc que es vagi escalfant.
Quan ha reduït  l’aigua, afegim l’arròs i l’anem remenant fins que s’incorpora al sofregit. Tirem l’aigua calenta, salem i deixem coure al foc viu 18 min.
Quan faltin 10 min. aprox. incorporem la sèpia i les cues de carabineros.
Passats els 18 min. apaguem el foc i tapem amb un drap uns 5 min. mes.
Ja podem servir l’arròs i ….. a llepar-se els dits.
Ja se que us semblarà molt d’arròs per quatre, però ja us he dit que els hi agrada repetir i, si en sobra una miqueta, demà com a tapeta abans de dinar….que bo…

La recepta del tortell la posaré un altre dia,val? i…ja veieu els que li han caigut,no? Jeje


Moltes felicitats  Rudy i que passis  un molt bon dia !!!!

Espero que us agradi i….. Caprofiti !!!!!

Esperem que el Barça també et faci un bon regal, aquesta nit...

diumenge, 1 d’abril del 2012

PLUM-CAKE DE SOBRASSADA I NOUS ( i el meu primer brunch)

Don si, per fi he fet un brunch.
Tenia moltes ganes de fer-ne un i que millor que celebrar els 18 anys del meu nebot. Ja fa un mes que els va fer i ja  li vaig dedicar una entrada aqui, pero com viu a fora i ha vingut, per sorpresa de la seva mare, avui al matí, hem pensat que era una bona manera de donar-li la benvinguda.
Un brunch es una costum anglosacsona que consisteix en ajuntar el que seria un esmorzar amb un dinar. Hi ha de tot, dolç i salat.
Jo he fet varies coses, entre elles aquest plum-cake que està feta amb sobrassada i nous.
Queda molt gustós i gens empallegós. A agradat molt a tothom.
També he posat embotits, formatges, unes creps de truita i pans diferents. De dolç: Pancakes, mufins de xocolata, mini-savarins de maduixa, un marmolé de xocolata i taronja i els meus primers scones.( un altre dia us poso la recepta).
Per veure, sucs de fruites, refrescos, cava i cafès.
Jo crec que ha agradat molt la idea, ja que m’han dit que quan vulgui….repetim !!!
Anem al tema.


Ingredients:
-3 ous.
-100 ml. D’oli.
-100 ml. De vi blanc.
-250 grs. De farina.
-un sobre de gasificant (hacendado)
-100 grs. De sobrassada.
-100 grs. De nous.
-Llavors de sèsam.
-Sal i pebre.

En un bol batre els ous amb l’oli i el vi blanc. Afegim la farina i elsobre de gasificant, tamisats, i remenem fins que s’incorpori be.
Afegim la sobrassada i les nous trossejades, salpebrem.
En un motlle de plum-cake untat amb mantega, posem un paper vegetal al fons i aboquem la massa. Espolsem unes llavors de sèsam per sobre.
Enfornem a 180º uns 25 min. (depèn del forn).
Quan esta cuit el traiem del motlle i el deixem refredar sobre una reixeta.
Es un plat que es pot fer perfectament el dia abans.
Com veureu, hem acabat el brunch amb el pastís d’aniversari que com li vaig prometre al meu nebot seria  la mousse de mojito. Quantes mes vegades el faig, mes bo queda…i no ho dic només jo, eh!


Abans de menjar-ho tot !!!!


Si canviem la farina de blat per una farina sense gluten , es perfecte per a celíacs…i a la de casa nostre que li encanta la sobrassada segur que li entusiasma !!!.
Parlant de celiaquia, teniu ja el nou nº de la revista TRAZAS d’intoleràncies alimentaries. (La teniu a la dreta del bloc).
Per cert!  La propera entrada ja serà de la primera celebració de las del mes d’Abril…..



Espero que us agradi i….. Caprofiti !!!!!