dissabte, 15 d’octubre del 2011

PASTA FROLA

Tard, però  arribo a temps!!!!!
Avui us porto un pastis típic d’Argentina. Es pot fer amb “dulce de membrillo” o amb “dulce de batata”, que es el que he fet avui.
Tot i que es una recepta italiana, suposo que el fet que en el seu moment, emigresin molts d’ells cap a Argentina, va fer que es convertís en un dolç típic d’allá.
La batata es el que nosaltres anomenem moniato, el que no se es la traducció que podem fer servir per el “dulce de moniato”.
Be, es igual, perquè  vull dedicar aquesta entrada a la meva família  argentina i allá s’en diu així.
Quan vaig saber que el repte que ens proposaven Els fogons de la Bordeta i Xocolata desfeta era cuinar amb moniatos vaig pensar en ells ja que se que l’utilitzen molt per cuinar. Li vaig demanar la recepta a la dona del meu cusí i la he fet tal qual m’ha explicat ella. Muchas gracias, Ri.
(Raquel: se que en algún momento podrás leer esto. Que sepas que nos acordamos mucho de vosotros y que os mandamos toda la fuerza que necesitais en estos momentos. Un beso.)
Anem al tema.
Sobretot, amb un bon mate!!!!

Ingredients:
Per fer la masa:
-250 gr. de mantega  pomada.
-8 cull. soperes de sucre.
-500 gr. de farina de rebosteria.
-2 rovells i 1 ou sencer.
- Vainilla líquida ( 1 cull. De cafè)
-500 gr. de « dulce de moniato »
-Vi d’Oporto.

Per fer la masa posem el un bol la mantega, el sucre i la farina i ho treballem amb les mans fins que queda una masa farinosa. Afegim els ous lleugerament batuts i amb la vainilla líquida i ho treballem fins que quedi tot lligat. Embolicada amb paper film, a la nevera 30 min.
Estirem la masa i en reservem un troç per fer la decoració. En un motlle desmuntable, posem la masa i la farcim del moniato.
Per fer el farcit, posem el moniato en un plat, l’aixafem i afegim un xorret de vi D’Oporto. Ben barrejat i omplim la tartaleta.


Per fer la decoració, tallem la masa a tires i anem fent un enreixat. Molt fàcil.
No se el gust que te, perquè l’acabo de treure del forn, però  us puc assegurar  que l’olor es fantàstic.


Espero que us agradi i….. Caprofiti !!!!!


25 comentaris:

Miquel ha dit...

muy buena esta pasta frola,te ha quedado muy bien y el enrejado perfecto,buena seguro
peto

Anònim ha dit...

Gemma sort que hi has arribat a temps perquè aquest pastisset que t'has marcat té una pinta espectacular! No el coneixia, no te'n quedarà una mica? Que en un moment baixo, et pico i me'n portes un tros! jejeje
Moltes gràcies per participar!
Petonets
Sandra

Ana-Experimento en la cocina ha dit...

No conocía este postre pero tiene una pinta deliciosa.
Lo probaré.
Besos

maia ha dit...

Hola Gemma, la veritat es que fa una pinta deliciosa. Una abraçada

Gemma ha dit...

Amb el gustet de l'Oporto deu quedar un farcit suculent. I la decoració t'ha quedat perfecta, segur que quan el tastis el trobaràs deliciós!

Cristina ha dit...

No puc sentir l'olor però la pinta és fantàstica!!!

GEMMA ha dit...

Miquel:
Per ser que no havía fet mai, no està mal.oi?

Sandra:
Encara està sencera, si en vols un troç....

Ana:
Es un postre muy típico en Argentina.

GEMMA ha dit...

Maia:
Gracies per la teva visita i el teu comentari.

Gemma:
Demà, a clase de cuina, el provarem. Ja t'explicaré.

Cristina:
LLàstima, per que t'asseguro que es fabulosa, jaja

trifasic de baileys ha dit...

cada dia s apren una cosa nova!! m-agrada la teva proposta!! petons

mercè ha dit...

Gemma...t'has ben lluït amb aquest pastís!, quina presentació, i amb el gustet d'oporto genial! (és dels pocs licors que m'agraden). Una abraçada.

Cristina ha dit...

T´ha quedat preciós. Jo coneixia d´oïda aquesta frola però no l' havia vist mai. L´enreixat t´ha quedata preciós.Un 10!

La Taula d'en Bernat ha dit...

El pastís ha d'estar boníssim i la presentació amb l'enreixat és espectacular! L'any passat, precisament per aquestes dates, vam estar a Argenina i hi vam menjar com reis!

Petonets!
Anna

Helena ha dit...

El gust es pot saber només amb l'aspecte tan bonic que té. T'ha quedat realment bo i maco amb aquest enrreixat tan perfecte.
Que el disfrutis! ;)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Gemma; És veu força interessant, aquest pastís... una bona aportació, amb l'aparell de fons per fer "el mate", molt més genuí...
Que vagi de gust Gemma¡¡

ISABEL ha dit...

Quin pastis.
Aquest me l'apunto.
T'ha quedad perfecte.
Petons

Cotó de sucre ha dit...

Quina pinta, em recorda els pastissets de moniato que fan a les Terres de l'Ebre. Aquest pastís amb el toc del vi de Porto ha de ser deliciós!

Judith ha dit...

quin pastís més maco!!!!! m'encanten les presentacions dels enreixats!!! petonets

GEMMA ha dit...

Roser:
Jo tampoc el coneixia, aquest pastis.

Mercé:
Si queda bo ( que encara no l'he tastat) t'en porto un trosset...

Cristina:
Dons es molt fàcil de fer...

GEMMA ha dit...

Anna:
Jo no hi he estat mai,pero el meu marit si i també va menjar de maravella.

Acabat de fer:
Si que ha quedat be l'enrreixat, si.


Josepb:
Es que allá, s'acompanya d'un bon mate, aquest pastís.

GEMMA ha dit...

Isabel:
Veig que tú també has fet un pastis de moniato, pero de elaboració diferent...

Cotó de sucre:
No conec els pastissets que es fan a les terres de l'Ebre, pero segur que també estan boníssims.

Judith:
Jo no havía fet mai, em sembla, cap enrreixat. Pero he vist que es molt fàcil de fer. Repetiré, segur.

Montse de Sants ha dit...

Ha de ser tant bó de gust com la presentació que has fet. Noia és una excel·lent mestra pastissera! Aquest enreixat és una passada! Molts petons!

garlutti ha dit...

Esta pasta es buenisima para muchas cosas pero para las tartas ideal ...me gusta mucho l que hashecho bsss
Tengo desde hace 7 dias problemas de enlace entre mi blog y los vuestros al publicar mis recetas ..por eso no os salen los iconos en vuestros blogs que seguis ..estoy intentando arreglaralo .
MARIMI

Teresa ha dit...

Què maca t'ha quedat!!! comque tinc codonyat, encara de la temporada passada i s'ha de gastar, el faré1 ha de quedar molt bo! Bona setmana!

CUATRO ESPECIAS Por ELENA ZULUETA DE MADARIAGA ha dit...

hola Gemma, me encanta esta tarta, es de las pocas que tomo, soy poco de dulces pero esta si, esta me la reservo.
Este sábado estaré en Girona y no se si será posible que nos veamos, me encantaría conoceros a unos cuantos blogueros catalanes con los que hablo.
te dejo mi movil 666 398 798 y me dices como lo ves, y si te va bien o no, sería estupendo juntarnos unos pocos y conocernos!!!
ya me dirás.

un fuerte abrazo

GEMMA ha dit...

Montse:
Avui la provarem a clase de cuina, a veure que tal...

Marimi:
No te preocupes que igualmente vamos siguiendo tu blog.

Teresa:
Si que es veritat que tambe es pot fer amb codonyat.

Elena:
Te llamo y hablamos.