Com alguns ja sabeu, a casa, tenim intolerants al gluten. Quan fem celebracions familiars sempre procuro fer coses que en puguin menjar. Aperitius que no portin farines son bastant fàcils de trobar, sobretot si, com es el meu cas, haig de fer-ne sovint.
Una de les persones que tenen intolerància es la meva tia. El problema es que se li va diagnosticar ja de gran, amb el que això comporta, ja que estava acostumada als sabors amb gluten.
Amb els dolços no a estat cap problema, amb un pastis de poma que un altre día us explico.
Però els salats ja ha estat una altre cosa. Fer pasta brisa amb una farina sense gluten era un repte, tenint en comte que jo no n’havia fet mai. Però crec que va quedar prou bé.
Per un cantó farem la pasta brisa amb farina sense gluten i per l’altre, els farcits que serveixen igual per unes quiches que per les altres, amb gluten.
Les sense gluten son en versió individual i amb la quantitat que us poso surten 6 tartaletes individuals.
Les receptes del farcit son de la Conxita, dels cursos del Casal d’Hostafrancs.
Anem al tema .
Ingredients:
Per la pasta brisa:
200 gr. de farina de mil.
100 gr. de mantega.
4 cull. d’aigua.
1 ou.
Sal
Per fer la pasta brisa fem un volcà , sobre el marbre de la cuina, amb la farina. A dins posem l’ou, la mantega a talls, el pessic de sal i l’aigua.
(Si la pasta brisa fos per fer un postre dolç, posaríem llet per contes d’aigua.).
Barregem tots els ingredients, primer amb una forquilla i després s amb les mans, sense treballar-ho masa. Fem una bola i, tapada amb film transparent , ho deixem 1 hora a la nevera.
Mentre preparem els farcits.
Per la QUICHE DE BOTIFARRONS I POMA ( a la recepta original anava amb peres)
-3 ous.
-1 porro.
-1 ceba.
-2 botifarrons de ceba.
-200 cl. de nata líquida per muntar.
-2 pomes o 3 peres.
-100 gr. de formatge gruyère ratllat.
-oli, sal i pebre.
Picar la ceba i el porro, estofar-ho amb una mica d’oli i quan està estofat, escorre-ho bé.
Batre els ous amb la nata, barrejar el formatge, la sal i el pebre.
Estirar la pasta brisa i anar folrant els motllos individuals. Es una masa que s’ha d’anar treballant perquè es mes trencadissa que una pasta brisa normal.
Un cop als motllos, posem els botifarrons i la poma a rodanxes i per sobre, posem la barreja dels ous amb la nata.
Per la QUICHE DE SALMÓ FUMAT I ESPÁRRECS VERDS:
Necessitem el mateix que per l’altre, però per contes de botifarrons i poma necessitarem:
200 gr. de salmó fumat.
-1 pot d’espàrrecs verds.
-Sal, pebre i nou moscada.
Posem la pasta brisa en els motllos.
Barregem els ous amb la nata, tallem els salmó a trossets, els espàrrecs també a trossets. Afegim el formatge, la sal, el pebre i ratllem una mica de nou moscada.
Col·locar tota la barreja a les tartaletes.
Posem a coure al forn totes les tartaletes de cop, a 190 ºC durant uns 20 o 25 minuts.
Abans de farcir les tartaletes, s’han de punxar una mica la base per evitar que s’inflin al coure-les.
Amb aquesta recepta participo al "Concurs Monsalmó"
Amb aquesta recepta participo al "Concurs Monsalmó"
Espero que us agradi i…. Caprofiti !!!!!
23 comentaris:
Uns farcits molt interessant Gemma, què bons! Jo vaig estar fent magdalenes sense gluten i van quedar prou bé! :)
Petonets
Sandra
Molt bones receptes! I segur que boníssimes tant per als celícs com per a la resta de comensals ;)
Tots dos farcits són una combinació boníssima.
Què bona pinta tenen aquestes dues quiches, jo em quedo amb la de salmó, encara que et diré que la butifarra m'encanta.
A sobre sana i apta per a persones que no toleren el gluten.
Petonets.
GustoCocina - María G.
dos rellenos muy buenos y que agradecemos todos la idea para la cocina sin gluten
bon cap de setmana
peto
miquel
Sandra:
Jo també en faig de madalenes i com dic a l'entrada, un pastis de poma boníssim...
Gemma:
Fetes amb la pasta brisa normal, el mateix farcit serveix.
María:
A casa també es la que mes triumfa, la de salmó...
Miquel:
Es una cuina que si no la coneixes sembla complicada, pero no ho es..
En qualsevol cas, bonísssiimmesss!!! són una monada! t'han quedat amb un aspecte deliciós! petons
Celiacos o no celiacos han salido magníficas¡¡ Un fuerte abrazo, Teresa
Les quiches m' agraden molt i aquestes són una bona alternativa.
PD: Respecte a la teva consulta. Necessito el teu mail personal.
Roser:
Aixi en petit, queden molt macos de presentació.
Tere:
La verdad, si me despisto, se las comen entre todos...
Cristina:
Si que son una bona alternativa, si.
per sort cada dia ja més informació sobre els celiacs! i moltes receptes! quina sort de tenir-te com a cuinera!!!!! petonets guapa
Quines tartaletes més bones Gemma, son un espectacle!, no saps com m'agradaria clavar-hi les dents sobretot a la d'espàrrecs i salmó..Una abraçada!(ara intento escriure't en privat)
Be... no sé trobar el teu mail... Et vull confirmar que el dissabte 17 de setembre farem un esmorzar a can Baltà i després aniriem a veure junts (tots els blocaires de Sants el local de Galileu). Serà una bona oportunitat per conèixer alguns blocaires "nous" i veterans,oi?. Segur ens ho passem molt bé i intercanviem idees ben bones!.No em fallis! Digue'm alguna cosa,ok?.Una abraçada.
Les reeenvio a la gent que tenen interès en el tema sense gluten... Jo ara per ara menjo de tot...
Judith:
Si que hen tenen de sort, si.
Mercè:
Si t'agraden ls quiches, aquestes queden boníssimes.
Ricard:
Gracies per passar-ho a qui li pugui interesar.
Gemma,
Quina bona pinta i quina combinació de sabors.
Salutacions :)
Kui netes:
Si que es una bona combinació de sabors...
Holaaa
No fa faltar triar no?? pq no sabria quina escollir, m'agraden les dos combinancions.
Petons
Amb aquestes quiches tan rebones tenir intolerància al gluten no ha de ser un problema! T'han quedat fantàstiques!!!
Petons!
Anna
Neus:
No cal que triis, les dues per tú..
Anna:
Procuro que puguin gaudir igual que els que no tenim cap intol.leráncia.
Quines quiches més útils per mi i els de casa...sempre agafo idees teves i les adapto a la dieta dels nens. Tot i no ser el mateix, sempre en trec alguna cosa de profit! En format individual les trobo molt capritxoses i puc controlar millor les quantitats. Ideals! Espero que l'estiu bé... fins aviat guapa! Petonets
Montse:
Benvinguda de nou. M'alegra que et puguin ajudar en el teu día a día, les meves receptes.
quina pinta gemma!! me las apunto de inmediato y prometo hacerlas....pinta pinta...me voy a cenar que me están rugiendo por ahi adentro un alien.....un petonet
Publica un comentari a l'entrada