dijous, 15 de setembre del 2011

ESCABETX DE TONYINA.

Quan vaig saber el que ens proposaven, els Fogons de la Bordeta i Xocolata desfeta, per la Recepta del 15 del mes de setembre, vaig pensar: Com haig de fer escabetx si no n’he fet mai!!!Però com soc una mica “banyuda” (que diu la meva mare, jaja) ho vaig comentar en un dinar familiar i , ves per on, una tieta meva, extremenya ella, hem va dir: però si es muy fàcil!!!!.
Paper i llapis  i a apuntar la recepta. Es la recepta que feia la seva mare i que ella continua fent. En mig de la conversa, apareix l’altre tieta, catalana ella i diu: jo també faig escabetx.
Paper i llapis  i apunta.
Resultat: era la mateixa recepta, però, la catalana, i afegeix una branca de farigola. Total, fusió de cuina extremenya-catalana. Així no s’enfada ninguna de les dues….
Quan ja tenia la recepta, venia  l’altre dilema: jo volia conill i l’altre comensal, tonyina. Com volia  que un cop fet, algú en mengés, va guanyar…tonyina.
Anem al tema.

Ingredients:
-Tonyina fresca,( un tall per persona)
-3 alls
-3fulles de llorer ( del llorer del meu pati)
-1 branca de farigola
-“pimentón dulce de la Vera”
-Vinagre de vi blanc
-Oli,sal .
-Pebre, recent molta.
-1 got d’aigua.

Enfarinar i fregir la tonyina, només volta i volta. Reservar.
En el mateix oli fregim els alls sense pelar, incorporem les fulles de llorer i una miqueta del “ pimentón dulce de la Vera” ( es que m’encanta el nom dit així. Ja se que es una tonteria, però  queda bé, jaja)
Afegim un xurret de vinagre i l’aigua, corregim de sal. Dos minutas al xup-xup.
Incorporem la tonyina i a foc molt lent, deixem coure durant uns 20 minuts.


Haig de dir que m’ha sorprès  el sabor fantàstic que té, i quan l’estàs cuinant, l’aroma a la cuina, es brutal.
Gracies a la Recepta del 15 he descobert un nou sabor!!


Espero que us agradi i ….. Caprofiti !!!!!

30 comentaris:

Gemma ha dit...

Sempre hi ha una primera vegada per tot, je je je... :)
Els escabetx de peix m'encanten, normalment el faig amb sardines, però amb tonyina ha de ser mooooolt millor!

ISABEL ha dit...

Es bonissim l'escabetx de tonyina!
Jo ja li fet.
Mol bona recepte.
Petons
Espero veuret el dissabte?

Gastroadikta ha dit...

L'escabetx de tonyina és un dels que més m'agrada i sempre molt millor casolà que comprat, oi? Vaia trossos més grans, no disfrutaria ni res ;)
Petons

Anònim ha dit...

Estic tan contenta de llegir que heu descobert un nou plat... a nosaltres també ens ha passat, només per això ja val la pena el 15!!
La tonyina escabetxada ha de quedar fantàstica!
Moltes gràcies per participar!!
Petonets... i fins dissabte!
Sandra

Judith ha dit...

sort de la tieta! si es que als dinars familiars les receptes no poden faltar!!! jijiji. Petonets guapa

GEMMA ha dit...

Gemma:
Jo només l'havía probat de conill, i estava prou bó.

Isabel:
Si que es bó.
Si que ens veurem, dissabte.

Anniki:
Si que eren uns trossos grans,si.

Sandra:
la veritat es que hem descobert un sabor nou.
Fins dissabte.

Judith:
I si volen que els hi facis, ja es preocupen de dir-te la recepta, jaja

Joaquina ha dit...

Que bona la tonyina escabetxada!!! Aquest repte ens ha fet remenar el cap de les avies i mil i una planes d´internet. Molt bona proposta. Petons,

Bet ha dit...

Aquesta tonyina ha de ser boníssima i això que la tonyina escabetxada del supermercat no m'agrada! però li donaré una oportunitat fent-la a casa.. jeje!

Sònia ha dit...

Deu ni do quin plat mes bo!!!! A casa segur que els hi encantara!!! La tonyina es tan bona... mmmmm
Un petonas
Sònia

Cristina ha dit...

Gemma, coincidim en tot, primera vegada, tonyina i ens ha agradat!!! Jo també practicaré mes l'escabetx!

María Galván ha dit...

Avui veig pels blogs moltíssimes recepta d'escabetx i la veritat és que jo estic acostumada a prendre, des de sempre a prendre a casa, ja que la meva mare ho ha fet des de sempre, però vist el vist, em vaig a animar.

Petonets.
GustoCocina - María G.

trifasic de baileys ha dit...

Normalment compro tonyina en escabetx en conserva, però així feta per mi no ho he fet mai!! me d'apuntar la recepta!!! petons

GEMMA ha dit...

Joaquina:
En el meu cas, de tietes...

Bet;
Provala i ja ho veurás.

Sònia:
L'únic que tu en necesitarás més quantitat, jaja

GEMMA ha dit...

Donibaneko:
La veritat es que queda una bona racció.

Cristina:
Si noia, quina casualitat!!!

María:
T'has d'afegir a la recepta del 15, es molt divertit!!!

Roser:
Apa, ja tens feina a fer escabetx!!!

Fem un mos ha dit...

Vas fer bé d’escollir la tonyina, ja que com hauràs vist hi ha molts conills, has estat més original i nosaltres hem après una recepta més
Petons

Erika's Cakes ha dit...

La tonyina m'encanta!!! quina bona opció per la recepta del 15!
Em tinc d'animar a participar jo també!
Bisitoooos

Marina ha dit...

Jo tampoc n'havia fet mai, però caram, per ser la primera vegada, no ens podem queixar! ;) aquesta tonyina té mooolt bona pinta! Em smebla que n'hauré d'escabetxar ben aviat, ara que ja sé com va el tema!
Petonets i gràcies per participar.
Marina Xocolata Desfeta

GEMMA ha dit...

Sion:
De tota manera, a mi, m'agrada mes el conill escabexat, jaja

Cuinant i païnt:
Benvinguda al meu blog. Anima't a participar a la recepta del 15, que es molt divertit.

Marina:
Deu nindo, la feinada que ens heu posat.... pero encantada.

El cullerot Festuc ha dit...

Mmmmmmmmmm...quina pinta que té aquesta tonyina! Molt original!
No coneixia el teu blog xo ara mateix el poso a preferits...i ja m'ha dit la Glòria que demà ens coneixerem! :)
Petunets,
Eva.

GEMMA ha dit...

Eva:
Quin honor una visitabteva.Segueixo el teu blog de fa molt de tems i sempre m'ha agradat.
Fins demà.

MaryLou ha dit...

Quina pinta!!!! a mi m'agrada l'escabetx amb tot i ho he fet molt, però amb tonyina és, per a mi, el millor!!!! Ja veuràs com a partir d'ara ho faràs mes sovint!
Petonets

Tere ha dit...

Que rico¡ Me encantan estas recetas con tradición familiar, mira por donde la has recuperado para tu cocina y la compartes con nosotr@s, magnífica¡ Un fuerte abrazo, Teresa

GEMMA ha dit...

Marylou:
Segur que si que en faré.

Tere:
Me gusta recuperar recetas de família...

abril ha dit...

A tu t'agrada el bacallá i a mi m'encanta la tunyina!!!!
Doncs ve...desprès de mi jo me n'he anat...però com noticia et diré que el FNACC sols havia posat 25 llibres (!!!!!!!) i en aquell moment nomès en quedaven 4! Segur que hi ha hagut gent que s'ha quedat sense.
Encantada d'haver-te conegut!

Ricard Sampere ha dit...

Amb tonyina no he provat mai... Potser el problema és que la tonyina m'agrada molt poc cuita i així queda cuita si o si... però amb sardines o verat, si que m'agrada molt.

Glòria ha dit...

Aquest l'haig de tastar, perquè el de conill jo ja l'he fet, je, je.

Berta ha dit...

Hola Gemma,
Boníssim l'escabetx de tonyina! El vaig fer l'altre dia i va ser un triomf total!
I fàcil i ràpid, com a mi m'agrada...
Petonets!
Berta

Mila ha dit...

Mol bona recepte, m´agrada molt.

Mila ha dit...

Molt bona recepte, m´agrada molt.

Mila ha dit...

Molt bona recepta, m´agrada molt.