Avui es el dia sense gluten.
Per això em permetreu que en parli una mica mes del tema...
Sabeu que farà tres anys em vaig trobar amb
la sorpresa de que em diagnosticaven celiaquia. D’entrada es una mica “flash”,
però us puc assegurar que, a hores d’ara, no tinc cap tipus de problema en
cuinar i menjar de tot.
El tema mes complicat es el consum de pa.
Es car i no sempre es masa bo, però, a base d’anar fent diferents proves amb
èxit però també amb fracassos, he aconseguit menjar un pa que no te res
d’envejar al pa amb gluten. I, segons on compres el pa, moooolt millor que el
normal.
L’altre gran “assignatura pendent” es el
tema restaurants. I malauradament, a Barcelona es un dels llocs on hi he trobat
mes dificultats. Si que es cert que, poc a poc, els restauradors van entenent
que cada vegada som mes les persones amb intolerància al gluten que volem
gaudir sense estar patint de que ens donaran per menjar o com estarà cuinat. Perquè
servir una amanida i un tall de carn a la planxa no es pot considerar tenir un
menú “sense gluten”. (i us puc assegurar que això pasa)
No es l’estil del meu blog però a partir
d’ara aniré publicant restaurants
d’arreu, en els que veritablement he pogut gaudir d’un menú adaptat per a
celíacs.
I desprès del “rotllo” que us acabo de
donar...Anem al tema.
Ingredients:
-250 ml. d’aigua tèbia.
-25 ml. d’oli.
-600 grs. de farina. ( de la de la Glòria)
-1 paquet de llevat fresc. (25grs)
-1 cull. gran de sucre.
-2 cull. de café de psyllium (plantago ovata)
Preparem una masa mare amb el llevat
fresc,el psylium, una mica d’aigua tèbia i la
cull. de sucre.
A la amassadora posem la resta d’aigua amb
la farina i l’oli.Pasats uns 15 min, afegim la masa mare a la amassadora i treballem uns 5 min.
Deixem llevar la preparació, dins d’una bossa de plàstic untada amb una mica d’oli, tapada amb un drap, uns 30 min al forn a 50º.
Pasat el temps, amassem una mica i ja li donem forma. Si volem fer focaccias fem boletes i les aixafem amb els dits. Ja hi posarem sal i farigola i pintades amb oli.
Si fem barretes, es el moment de posar llavors o farcir del que volguem.
Deixem reposar al forn a 50º uns 45 min.
Quan es el moment de coure el pa, augmentem la temperatura del forn a 200º i enfornem uns 17-19 min.
Si es per utilitzar al moment , deixem coure uns 3 o 4 min mes.
Quan es refredin, ja les podem congelar.
Quan vulguem consumir el pa, amb uns minuts de forn, esta com recent fet.
VULL AGRAIR DESDE AQUI A LA CONXITA EL FET
DE TENIR-ME EN CONTA A L’HORA DE FER LES RECEPTES DELS CURSOS DE CUINA.
I A LES MEVES COMPANYES DEL CURS PER LA
PACIÈNCIA I EL RESPECTE QUE SEMPRE M’HAN DEMOSTRAT EN AQUEST TEMA.
I, COM NO PODIA SER D'ALTRE MANERA, A LA MEVA FAMÍLIA, QUE SON ELS QUE HO ESTAN VIVINT AL MEU COSTAT DIA A DIA!
I, COM NO PODIA SER D'ALTRE MANERA, A LA MEVA FAMÍLIA, QUE SON ELS QUE HO ESTAN VIVINT AL MEU COSTAT DIA A DIA!
Espero que us agradi i.....Caprofiti !!!!!
Aqui teniu el nou nº de la revista TRAZAS
5 comentaris:
Als restaurants es on més feina queda per fer amb el tema de la celiaquía. Ara ja es poden trobar molts aliments sense gluten al súper, només queda abaratir alguns d'ells.
Les focaccies tenen molt bona pinta, segur que estaven ben bones.
Petons.
que bones! tinc a pendent fer-ne de focaccies, i sense gluten més sanes! fantàstica recepta! petons guapa
El que hauria de ser normal(trobar un bon menú per a problemes amb celiaquia), es torna sovint un bon problema, perquè amb la salut no s'hi juga.
Una bona proposta, que segur que ens encantarà fins i tot als que no tenim aquesta intolerància.
Bon cap de setmana
Gemma, gràcies a tú per descobrir-nos el món de la celiaquia i les seves receptes. Tots som possibles intolerants i coneixen-te sabem que es pot portar amb de l'alegria que tu sempre demostres.
Un petó
Gemma, també gràcies a tu aprenem molt.I com diu la Yolanda, sempre estas en guàrdia. Atenent i responent dubtes.
Una abraçada,
Lydia
PD: Força Barça!
Publica un comentari a l'entrada